ALES puan hesaplama motoru

Sözel-1 Doğru Sayısı :
Yanlış Sayısı :
Sözel-2 Doğru Sayısı :
Yanlış Sayısı :
Sayısal-1 Doğru Sayısı :
Yanlış Sayısı :
Sayısal-2 Doğru Sayısı :
Yanlış Sayısı :

Ales nedir 

Üniversitelerde akademik görevli olarak çalışabilmek için lisansüstü eğitim sınavı veya doktora yapabilmek için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır. Ales ne zaman düzenlenyior sorusunun cevabı şudur. İlkbahar ve Sonbahar dönemi olmak üzere yılda ik ikez düzenlenir. Başvurular online olarak ais.osym.gov.tr üzerinden yapılabilir. Sınav için ayrılan süre 180 dakika yani 3 saatir. Bu süre içinde 150 soruyu cevaplandırmanız gerekmektedir.


2016 yeni sisteme göre ales puanı nasıl hesaplanır ?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi sınav puanını hesaplamak için sayfamızda bulunan sınav puanı hesaplama robotunu kullanabilirsiniz. Ales Sözel, Ales Sayısal ve Ales Eşit Ağırlık branşlarında puanlama hesaplaması motoru aracılığı ile kolayca yaparak sonuçlarınız tahmini olarak öğrenebilirsiniz. 

 

Sınava girdikten sonra puanınızı hesaplamak için yapmanız gereken Sözel 1, Sözel 2, Sayısal 1 ve Sayısal2 sınavlarından yaptığınız doğru ve yanlış cevaplarını sitemize girerek hesapla butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Ales puan hesaplama robotumuz 2016 yeni sistemedeki 40 soruluk sisteme göre güncel olarak hazırlanmıştır. Standart sapma sonuçları bilinemeyeceğinden sonuçlar tahmini olarak değerlendirilir. ÖSYM tarafından yapılan hesaplamalarda standart sapma değeri de sınav notunun üzerine eklenir.

 

Ales sınavında başarı elde etmek için minimum puanı doktora yapmak için 55 dir. Öğretim ve araştırma görevlisi, okutman gibi görevler için  70 dir. Fakat bu puan barajı üniversiteler arasında değişiklik göstermektedir.

 

Puan hesaplama türleri

  • Sayısal puan hesaplaması : Sayısal-1 (50 Soru)+ Sayısal-2 (50 Soru)+ Sözel-1 (50 Soru)
  • Sözel puan hesaplaması : Sayısal-1 (50 Soru)+ Sözel-1 (50 Soru)+ Sözel-2 (50 Soru)
  • Eşit ağırlık puan hesaplaması : Sayısal-1 (50 Soru)+ Sayısal-2 (50 Soru)+ Sözel-1 (50 Soru) 


ÖYP (Öğretim üyesi yetiştirme programı ) nedir 

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kısaltılmış adıyla ÖYP doktora yapana kadar geçen süreçtir. Böylelikle lisan ve lisansüstü eğitim veren üniversitelerde bu yöntemle öğretim üyesi temini yapılmış olur.

Konu ile İlgili Benzer Aramalar
  • 2016 yeni sistem ales sınav puanı hesaplama robotu